Jumaat, 14 Mei 2010

Kenapa Api Padam Bila Kena Air??

Kenapa Api Padam Bila Terkena Air


Kanak-kanak yang membesar di kampung tentunya pernah bermain dengan api, mancis, lilin dan pemetik api atau apa sahaja yang berkaitannya. Sekurang-kurangnya melihat si ibu atau bapa membakar sampah atau dedaun kering di halaman rumah.Jika tidak mengapa pula tercipta bait-bait lagu yang indah dan mencetuskan kesedaran seperti ’Anak Kecil Main Api, Terbakar Hatinya Yang Sepi dan seterusnya. Individu yang mencipta lagu tersebut mungkin pernah bermain api atau pernah melihat kanak-kanak bermain api. Di zaman moden, mungkin agak sukar untuk kita lihat peristiwa-peristiwa bermain api di kalangan kanak-kanak.

Melangkah ke alam dewasa, mungkin pandangan kita berlainan sedikit apabila melihat api dan mungkin juga berminat untuk mengetahui kenapa wujudnya api. Pertama sekali, cuba kita lihat kenapa munculnya api. Sains mennjelaskan bahawa, api akan terjadi apabila wujudnya 3 unsur iaitu oksigen, bahan bakar dan suhu. Ia juga dikenali dengan istilah segitiga api. Apabila ketiga-tiga tersebut wujud dan bergabung serentak, maka wujudlah apa yang kita namakan nyalaan api. Oleh yang demikian, untuk memadamkan api salah satu daripada ke tiga unsur itu harus dipisahkan atau dihilangkan. Dengan kata lain, rantaian segitiga api perlu diputuskan.

Unsur pertama yang mungkin paling mudah untuk dipisahkan ialah oksigen. Oksigen merupakan unsur yang sangat penting dalam kehidupan dan diperlukan oleh semua benda hidup di dunia ini untuk bernafas. Oksigen mustahil untuk dihapuskan tetapi boleh dipisahkan dalam rantaian api tersebut untuk memadamkannya. Unsur kedua yang boleh dipisahkan ialah bahan bakar. Begitu juga dengan suhu tinggi. Jadi bagaimana untuk memisahkannya? Kaedah yang paling senang ialah dengan menyiram air dengan api. Nampak mudah bukan?

Sebenarnya apakah yang berlaku apabila api terkena air. Pertamanya ialah suhu akan menurun secara mendadak dan yang kedua sebahagian air yang disiram akan bertukar menjadi wap yang akan memisahkan api dari oksigen. Oleh sebab itu, api akan padam apabila salah satu atau kedua-dua rantaian api terputus.

Namun begitu, tidak semua api dapat dipadamkan menggunakan air. Cara memadamkan api dengan air hanya dapat dilakukan sekiranya bahan bakar tersebut berupa kayu, plastik, kertas atau kain. Sekiranya api terhasil melalui elektrik, bahan bakar seperti petrol atau gas, cara pemadaman api tidaklah sama seperti kita memadamkannya menggunakan air. Menyiram air terhadap percikan api yang melalui kabel elektrik terputus adalah sangat bahaya kerana air dapat mengkonduksi arus elektrik. Penyiram mungkin akan terkena renjatan elektrik sekiranya air menyentuh badan. Untuk memadamkan api yang terhasil berpunca dari elektrik, caranya ialah dengan memutuskan terlebih dahulu punca bekalan elektrik dari sumber utama dan kemudian barulah disiram dengan air.

Bagaimana pula untuk memadamkan api yang terhasil daripada bahan bakar seperti petrol, gas dan bahan kimia mudah terbakar yang lain. Ini kerana bahan api ini mempunyai jisim yang lebih ringan berbanding air. Maka apabila disiram dengan air, bahan bakar ini akan meruap ke udara berbanding wap air dan akan lebih memarakkan lagi api yang sedang menyala kerana bahan bakar tersebut akan bergabung dengan oksigen di udara. Oleh yang demikian, untuk memadamkannya, perlulah menggunakan pemadam api berasaskan karbon dioksida yang dapat memerangkap bahan bakar tersebut daripada bercampur dengan oksigen.

Daripada kisah rantaian api dan kaedah memadamkannya, dapatlah kita pelajari bahawa setiap fenomena yang berlaku mempunya sebab musababnya yang tersendiri. Di zaman kanak-kanak, mungkin yang kita tahu apa itu adalah api, namun di sebalik kewujudan api tersebut, terselit rasa ingin tahu (curiosity) bagaimana api itu boleh wujud dan menyala. Dari situlah, saintis dan pakar akan dapat menjelaskan fenomena nyalaan api secara saintifik dan terciptanya alat pemadam api yang sangat berguna untuk kegunaan di waktu kecemasan. Sifat ingin tahu adalah anugerah ilahi yang tidak ternilai dengan apa jua sekalipun untuk manusia yang selalu berfikir. Dari situlah munculnya ilmu sains.

DI petik dari :http://majalahsains.com/

2 ulasan:

 1. Salam...

  bgus infonya. terror sains ya.

  Kat buku taklim muntakhab hadis tu nabi kata bila nmpk kebakaran, kena azan.

  (saje menambahinfo)

  BalasPadam
 2. wsalam,
  hehe,sy ni x terror sanis la,cume minat sains je... kt bwh tu kn sy tls sy amik kt mjlh sains...

  sy penh dengar gk klau ada kbkran kene azan,InsyaAllah api tu rede,mungkn watu kebakarn tu ade syaitan yg marakkan lg api tu kot,jd bile dengar azan dy pun cabut lari le,tol x??hehe...

  BalasPadam